
Ce poti sa intrebi atunci cand ai o discutie cu firma care se va ocupa de Promovare pe Google? si Ce ar fi util sa stii despre cei care iti vor Promova Afacerea?
Chiar daca pare simplu la prima vedere, poate fi putin suparator pe viitor cand iti dai seama ca persoana pe care ai ales-o nu este ceea ce ti-ai dorit.
Intrebarile esentiale pot sa iti scape.
Observ tendinta antreprenorilor de a se axa mai mult pe partea de buget si tarifele firmei de promovare. Insa din aceste intrebari nu prea poti sa iti dai seama cu cine ai de-a face.
In primul rand, inainte de a lua legatura la telefon sau a avea prima discutie, poti verifica urmatoarele:
– Cel/cea care se va ocupa de promovare are Certificari Recunoscute de Google ?
– Este Partener Google?
– Are un portofoliu afisat pe site?
– Are un site de prezentare sau/si o pagina profesionala de Business care este cat de cat la zi cu postari/informatii ?
Este necesar sa subliniez faptul ca a fi Partener Google bifeaza cateva aspecte pe care te poti baza :
– Poti fi sigur ca are un portofoliu de clienti stabil; pentru ca una dintre cerintele celor de la Google este sa ai un spend trimestrial; adica cheltuieli de promovare trimestriale, peste un anumit prag;
– Poti fi sigur ca intra si se ocupa de conturi. Nu este permis sa ai un scor de performanta mai mic de 70% pe cont, deoarece vei iesi din parteneriat;
– Are Certificari recunoscute de Google; adica a sustinut si promovat examene online la Google, care sunt anuale.
Fara cele de mai sus nu poti fi Partener Google. In Romania sunt aproximativ 200 de parteneri Google recunoscuti. Ii puteti vedea in link-ul de mai jos, selectand Tara de Origine : https://partnersdirectory.withgoogle.com/.
Sincer va spun acum, uneori sunt dezamagita, pentru ca nimeni dar nimeni nu m-a intrebat legat de partea profesionala. Care sunt Certificatele pe care le am, ce stiu sa fac si de cat timp?
Majoritatea se axeaza pe partea financiara- sa afle costul unei Campanii, sa stie cate comenzi vor obtine sau lead-uri, care sunt tarifele pe servicii etc..
Oameni buni, rezultatele obtinute in Campanii nu se pot face publice. Pentru ca exista clauza in contract, de CONFIDENTIALITATE.
Plus ca si in portofoliul meu de pe site, o parte din clienti nu apar. Pentru ca asa au ales ei.
Si e corect si normal sa le respect dorinta.
Inca ceva foarte important ! Si daca va va prezenta cineva rezultatele unei alte firme din reclamele Google, nu va puteti compara. De ce? Pentru ca in primul rand nu aveti acelasi site, clonat 100%.Nu aveti aceleasi poze, aceeasi abordare fara de client.
Decizia de cumparare este influentata in proportie de 90% de site-ul de prezentare pe care ajunge potentialul client dupa ce a dat click. Sunt multe de discutat legat de partea de site.
Asa cum nu pot exista doua site-uri la fel, asa si rezultatele nu pot fi aceleasi.
Dupa ce ai facut un research cat de cat, ar fi bine ca la prima intalnire sa intrebi urmatoarele:
– Daca vei avea sau nu acces la cont pe parcursul colaborarii; in mod normal ar trebui sa fii admin pe cont si Manager de plati, deoarece este contul tau de Google. Vei plati pentru configurarea initiala;
– Daca contul de google este securizat; sunt niste pasi pe care trebuie sa ii faci pentru fiecare cont nou;
– Daca nu ai mai avut cont de Google deloc, intreaba de discount-ul oferit de Google; este de obicei de la 300 ron la 1500 ron, acordat o singura data;
– Intreaba de analiza lunara, scrisa si cum va fi colaborarea pe partea de comunicare;
– Intreaba daca contul iti va ramane tie dupa ce incetezi colaborarea; am avut clienti la care le-au fost sterse toate setarile din cont dupa ce au incetat colaborarea. Din punctul meu de vedere nu este corect. Beneficiarul serviciilor plateste pentru setari dar si pentru partea de adiministrare. Normal tot ce se aduna in cont, toate datele, apartin beneficiarului;
– Roaga-i sa iti trimita exemple de reclame care ruleaza pe Google. Chiar daca Campaniile pot fi greoaie de inteles si felul cum sunt ele configurate, te ajuta sa vezi ceva real; reclamele pentru care ai platit;
– Recomand ca si din cand in cand sa aveti discutii online in care sa iti prezinte contul; astfel vei vedea ce campanii ruleaza in cont
De cele mai multe ori, clientii nu stiu ce campanii au avut sau au. Macar la nivelul acesta : am avut campanie pe cuvinte cheie, campanie pe imagine, campanie video. Sa stii tu pentru tine ce anume functioneaza mai bine.
– Fiti foarte atenti la partea de contractare, ce scrie in contract vs ceea ce discutati la telefon.
Cred ca daca esti putin implicat in tot ceea ce tine de munca specialistului de marketing, nu ai cum sa fii inselat.
Nu zic acum ca tot la doua zile sa ii scrieti celui care se ocupa de contul de Google. Ca povestile nu isi au sensul asa des. Insa macar o data pe luna asteapta de la el o analiza si/sau o discutie online de 1 h in care sa povestiti legat de cont.
Crezi ca poti sa iti faci timp 1 h/luna pentru buisness-ul tau ?