
Cum setăm cuvinte cheie eficiente și ce ne ajută în tot acest demers?
Cu siguranță știm cu toții că avem multe de câștigat atunci când ne alegem cuvintele potrivite într-o discuție. Suntem atenți la ce spunem și la ce nu spunem.Mai ales atunci când ne dorim să obținem anumite beneficii, chiar și de ordin sufletesc.
Așa este și cu setarea cuvintelor cheie pentru campania de Google Search: suntem atenți la cuvintele pe care le setam și la cele pentru care nu ne dorim afișarea anunțului în zona de căutare.
Cum setăm cuvinte eficiente și ce instrumente ne ajută în acest demers?
Ne îndreptăm atenția spre ceea ce caută utilizatorii din ziua de astăzi :
- informații relevante
- informații bazate strict pe momentul prezent (adică acel al căutării); vrem acum și aici; și totul să se întâmple cât mai repede;
- anunțuri care să contribuie cu ceva la experiența lor din mediul online.
Mereu să avem în față două oglizi:
- una a clientului – cu nevoile sale prezente
- una a business-ului pe care dorim să îl promovăm – obiective de business și marketing.
Vă voi prezenta și abordarea pe care o are Agenția Tinx în tot acest demers.
Înainte de a începe o colaborare cu un client, stabilim o discuție online, la telefon sau față-în- față, în care povestim despre:
- Avatarul clientului – este definirea clientului tău din mai multe perspective.Este foarte important să știm cui ne adresăm!
- Obiectivul de business principal- adică ce vă doriți să îmbunătățiți prin intermediul campaniilor online de promovare;
- Obiectivele de marketing;
- Tipurile de campanii Google Ads potrivite domeniului de activitate.
Abia după ce am parcurs fiecare etapă și am petrecut suficient timp să o înțelegem, trecem la:
- definirea cuvintelor cheie;
- targhetarea cuvintelor cheie;
- întocmirea listei de cuvinte negative;
- crearea anunțurilor;
- targhetarea audienței, a locației, stabilirea bugetului etc…
Apoi, trecem la treabă. În urma discuției, cu siguranță am ajuns să facem o lista cu cuvinte cheie potrivite și una cu cele nepotrivite. Mai multe despre ceea ce oferim noi, regasiti aici.
Ne putem folosi și de un instrument oferit de Google , gratis. Keyword planner care ne oferă idei de cuvinte cheie pentru afacearea noastră.Și alte informații referitoare la:
- costul per click, la media căutărilor lunare, la nivelul competiției pentru cuvântul respectiv etc.
De reținut că acest proces de setare a cuvintelor cheie nu se va opri după ce campania rulează în mediul online.
Pentru că e aproape imposibil ca un singur om să gândească toate posibilitățile și formele în care un cuvânt ar putea să apară. Astfel, pentru o perioadă de timp, zilnic, se va verifica raportul Search Term aferent campaniei.
Aici vedem toate căutările reale pe care le fac utilizatorii în mediul online. Ne putem da seama ușor dacă sunt cuvinte nerelevante pentru firma noastră, pentru care se afisează anunțul și care totuși consumă bugetul de promovare.
Pe toate acestea le inseram in lista de cuvinte negative. Vor fi foarte utile.
După ce am identificat cuvintele cheie ne gândim cum să le targhetăm.
Oare cum folosește utilizatorul cuvântul cheie pentru a activa anunțul tău?
Poate să îl folosească greșit gramatical, poate să îl folosească în combinații cu alte cuvinte, sau să folosească sinonime sau alte variații ale cuvântului cheie.Pentru toate cele enumerate mai sus, Google a creat 5 tipuri de targhetare : broad match, modified broad match, phrase match, exact match și negative.
Nu voi intra în detalii despre ce înseamnă fiecare tip de targhetare pentru că vă îndrum să le citiți direct de pe pagina oficială Google – Skillshop.
Toate sunt explicate foarte bine și pe înțelesul tuturor.
Revin puțin la ceea ce am amintit mai sus legat de relevanță.Indiferent că definim cuvintele cheie sau le targhetăm, vom face aceste lucruri având în minte principiul de bază după care funcționează Google : relevanța.
Astfel, nimeni nu îți poate promite că anunțul tău va fi afișat de fiecare dată pe prima poziția de pe prima pagină.
Să vă inchipuiți că de fiecare dată când un utilizator caută ceva pe internet, se produce un fel de licitație.Dar la care nu iese castigător neapărat cel care licitează valoarea cea mai mare.
Google folosește algoritmi și learning machine pentru a satisface în cel mai scurt timp și cu cea mai mare relevanță, nevoia celui care tastează.Ține cont și de buget dar și de : relevanța anunțului, de cum prezintă website-ul pe care îl pui la dispoziția utilizatorului, de cum vei contribui la experiența de căutare a utilizatorului.
Cred că dacă înțelegem de la început ce înseamnă Google și care sunt principiile sale de bază, vom ințelege orice proces oferit de această platformă. Inclusiv cel de definire cuvinte cheie.
Ar mai fi de povestit pe acest subiect, însă prefer să mă opresc aici pentru că articolul de mai sus are menirea de a îndruma mai mult decât a informa.
Apoi, partea de informare o poate face fiecare, din cursurile gratuite pe care le oferă Google.
Și chiar vă îndemn să studiați cât mai mult, pentru că:
Scopul educației este să transforme oglinzile în ferestre.
(Sydney J. Harris)